• Home
 • De flipperkast
 • Onderhoud
 • Collectie
 • Downloads
 • Links
 • About
 • Blog
 • About

  Fascinatie voor apparaten

   

  Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door apparaten. En dan vooral als het beweegt, geluid maakt en je er aan mag zitten. (Vooral wél overal met je handen aanzitten!) Toen ik in mijn jonge jaren op familiebezoek een flipperkast zag, was ik dan ook direct onder de indruk van dit wonderlijke apparaat. Niet alleen is het voorzien van licht, geluid en allerlei mechanieken, je kunt er ook nog interactie mee hebben en het apparaat al spelend ontdekken.

  Halverwege jaren tachtig kocht ik mijn eerste flipper. Bij een automatenexploitant in Groningen mocht ik op de zolder van een duister pakhuis een elektromechanische flipperkast uitzoeken. Ik had een zwakke zaklamp en geen idee waar ik op moest letten. Ik was vooral onder de indruk van het aantal flipperkasten dat er stond. Na enkele bekeken te hebben kwam ik uit bij een kleurrijke flipper met een bewegende pijl op het speelveld. Deze flipperkast, de ‘Williams Stardust’ leek me wel wat. En zo nam ik mijn eerste elektromechanische flipperkast mee naar huis. Voor mij het begin van de hobby.

  Eind jaren tachtig was ik regelmatig achter een flipperkast te vinden. Destijds stonden ze nog volop 'in het wild' bij café, cafetaria of amusementshal. Mijn voorkeur gaat uit naar de kasten van rond 1990. Enkele namen; F-14 Tomcat, Whirlwind, Funhouse, Adams Family, Dr. Who, Demolition Man. Rond 1995 lagen mijn interesses elders en heb ik de ontwikkelingen niet meer gevolgd. Een aantal jaar geleden heb ik de draad echter weer opgepakt. Door de komst van internet is er veel meer informatie te vinden en zijn onderdelen via (internationale) webwinkels te krijgen. Tevens kwam ik zo op de hoogte van de NFV, de Nederlandse Flipper Vereniging.

  In de afgelopen jaren heb ik regelmatig van flipperkast gewisseld en een bescheiden collectie opgebouwd. De flipperkasten zijn er niet alleen voor het spel, maar ook zeker om te onderzoeken hoe de techniek werkt en hoe ze weer tot mooie staat te restaureren zijn. Ik ben gezegend met twee rechterhanden, een technische achtergrond en een leergierige en onderzoekende geest. De meeste klussen los ik daarom zelf op. Kom ik er niet uit dan is er via internet voldoende informatie en hulp te vinden.

  Met meer ruimte en meer budget ben ik de afgelopen jaren aan het restaureren geslagen. Van beroep ben ik Technisch Auteur/Adviseur en dagelijks bezig om (technische) informatie en kennis begrijpelijk en inzichtelijk te maken via handleiding of training. Omdat ik nog geen ervaring had met het bouwen van een website, werd het hoog tijd me daar ook eens in te verdiepen. Een goede gelegenheid om een aantal activiteiten te combineren in een informatieve website over de flipperhobby. Enjoy!

  Now… in 3D!

      

   

   

   

  ©pinballzone.nl