• Home
 • De flipperkast
 • Onderhoud
 • Collectie
 • Downloads
 • Links
 • About
 • Blog
 • Modificaties

  To Mod or not… That's the question

  Modificaties of Mods zijn aanpassingen op een flipperkast. Dit kan een technische noodzaak hebben of gewoon de voorkeur van de eigenaar zijn. Daarnaast zijn er bij de productie van een flipperkast vaak ideeën van de ontwerper weggelaten die wel in het prototype zaten. Dit kan vanwege kostenbesparing zijn of omdat het ontwerp in exploitatie niet robuust genoeg bleek te zijn. Als hobbyist kun je dan proberen dit als nog in te bouwen.

  Ik wil een kast het liefst origineel houden, maar soms heeft een mod meerwaarde. Bijvoorbeeld het aanbrengen van extra verlichting als bepaalde delen van het speelveld slecht verlicht zijn. Of het vervangen van een type lamp om problemen met warmte te voorkomen. Andere voorbeelden zijn het upgraden van het geluid of om het originele prototype-ontwerp te benaderen.

  Naast technische aanpassingen kun je van je flipperkast ook een poppenkast maken door er allerlei attributen in te zetten die met het thema samengaan. Ik ben daar geen voorstander van. De beste poppenkast binnen de flipperwereld is waarschijnlijk "Twilight zone". Deze kast, gebaseerd op de televisieserie, leent zich door zijn veelzijdige thema uitstekend om er allerlei optische aanpassingen aan te doen. Er zijn absoluut mooie bij, maar het risico is dat er een ongeremde zucht naar kitsch ontstaat die meer met tijdverdrijf dan met smaak van doen heeft. Maar goed, ieder zijn ding. Qua spel en ontwerp is de “Twilight Zone” in ieder geval legendarisch. Hierbij gelijk maar een link naar de meest uitgebreide TZ mod-pagina.

   

  Zelf heb ik de twee mods hieronder gemaakt:

  Creature from the Black Lagoon – Popbumper mod

  Funhouse – Mirror sides mod

   

  Speakers

  Een veel voorkomende mod is een upgrade van de speakers. De speakers van nu zijn vele malen beter dan de budgetspeakers die er 15 jaar geleden werden gebruikt. Daarnaast zijn er kant-en-klare kits voor een beter geluid te koop. Klik hier voor info over speakerupgrades.


  Hieronder nog meer links naar mods.

  Earthshaker – Sinking buidling In het originele ontwerp had deze kast (met aardbeving thema) een gebouw dat in het speelveld verdween. Er is een kit om dit weer in te bouwen.

   

  Dr. Who – Moving Dalek De Dalek op de kop van Dr. Who kon in eerste instantie naar links en rechts bewegen, 'wobble head'. Op deze website meer informatie over deze kit.

   

  Theatre of Magic – Tiger Saw De Tiger Saw op het speelveld was ontworpen als draaiend zaagblad. Ook deze heeft het productiestadium niet gehaald.

   

  Judge Dredd – Dead World Lock Oorspronkelijk kon je de ballen voor mulitball locken in de deadworld.

   

  STTNG – Laser Canon Een aftermarket idee dat bij het thema past. Een laser op de kanonnen om beter te kunnen richten.

   

  Twilight Zone – Third Magnet Een Nederlandse 'retrofit'. In het prototype zaten drie magneten om de ballen te locken voor multiball. De derde magneet heeft de productie niet gehaald. Hier lees je hoe je hem weer inbouwt.

   

   

   

  ©