• Home
 • De flipperkast
 • Onderhoud
 • Collectie
 • Downloads
 • Links
 • About
 • Blog
 • Cabinet bijkleuren

  Bijkleuren van het cabinet

   

  Een bekend verschijnsel bij het cabinet van een flipperkast is de verkleuring van het artwork dat onder invloed van licht optreed. Vooral de kleuren met de component rood (oranje, paars) kunnen na verloop van jaren helemaal verdwenen zijn. Wat eens een levendige en attractieve kast was, geeft nu een verschoten aanblik.

  Er zijn bepaalde kasten die bekend staan om hun verkleuring (bijv. Funhouse, Dracula, Fishtales) en daarom in onverkleurde staat meer waard zijn. Voor de topkasten is er zo een markt ontstaan voor ‘aftermarket’ decals. Het originele artwork wordt op een grote sticker geprint die op het cabinet kan worden geplakt. (Het is meestal een set van 5 stickers voor alle zichtbare zijden van een flipperkast.) Deze zijn echter maar voor een beperkt aantal kasten beschikbaar, en de kosten (ongeveer €275,-) wegen niet altijd op tegen de waarde van de kast. Daarnaast is het zonde het cabinet volledig opnieuw te bestickeren als er slechts op een paar kleine plaatsen verkleuring is.

  De flipperkast ‘Mousin’ Around!’ in mijn collectie heeft ook veel rood in het artwork. Het cabinet is daarbij nagenoeg niet verkleurd, maar bij de backbox is dit helaas wel het geval. Op de bovenstaande foto is goed te zien dat het rood helemaal is verbleekt. Dit heeft tot gevolg dat het blauw en geel ook wat bleekjes uitkomen en alle kracht uit het ontwerp is. Gelukkig zijn het abstracte vlakken met veel rechte lijnen. Een goede gelegenheid om te kijken of ik dit zelf weer mooi kan maken.

  Ik leerde via het forum van de NFV van het bestaan van Friskfilm (maskeerfilm). Dit is een dunne plakfolie die gemakkelijk te verwijderen is en wordt gebruikt bij airbrushen. Ik heb het bij een speciaalzaak in hobby- en verfartikelen gekocht.

  Eerst de ondergrond goed reinigen en eventuele bouten/moeren verwijderen. Daarna vanaf de rol een laag folie opplakken. Steeds vanuit het midden naar de zijkanten glad wrijven om het zonder kreuken aan te brengen.

  Daarna heel voorzichtig met een (stanley) mesje en een liniaal alle folie uitsnijden (niet te diep!) van de oppervlakten die opnieuw geverfd moeten worden. Dit is heel geduldig en secuur werk en kost daarom erg veel tijd. Ik heb 3 uur !! gedaan over één zijkant van de backbox.

  Uiteindelijk besloten om het Bally-logo niet uit te snijden, omdat dit door de ronde vormen erg moeilijk netjes te doen is. Hier maak ik een decal voor. Het losse plastic op de foto is van de dunne stervormige rand. Oh ja, en ik moest ook netjes om de ® (R) heen snijden.

  Voor ik met de spuitbus aan de slag kon eerst de rest van de kopkast volledig met kranten beplakken. Die spuitnevel komt echt overal tussen en ik heb er al een keer een keukenvloer mee verknoeid.

  Het spuiten doen we buiten. Het was inmiddels al donker (en laat). Voor het spuiten nog wel even voorzichtig met een doekje met verdunde ammoniak alle uitsneden gereinigd. Daarna gewoon aanwijzingen op spuitbus gevolgd en 3 dunne lagen aangebracht. Heel benieuwd hoe het zal worden!

  Na 24 uur voorzichtig de folie eraf halen.

  Ik had al een decal gemaakt op de computer. Eerst een digitale foto gemaakt en deze daarna bewerkt op de computer. Vervolgens nog een tijdje puzzelen en wat proefafdrukken maken om de juiste grootte en kleur te vinden.

  Vervolgens de decal precies op de juiste plaats plakken.

  En hier het eindresultaat. Goed gelukt vind ik zelf. Het kost even, maar dan heb je ook wat. De hele aanblik is een stuk frisser.

   

   

  ©