• Home
 • De flipperkast
 • Onderhoud
 • Collectie
 • Downloads
 • Links
 • About
 • Blog
 • Inserts repareren

  Inserts repareren

  Inserts zijn al die plastic vensters in je speelveld die verlicht kunnen worden. Ze zijn belangrijk in het spel. Ze geven kleur en dynamiek aan de beleving en wijzen de weg door de spelregels. bij de fabricage van een speelveld zijn ze stevig in het houten speelveld gemonteerd en van een laklaag voorizen. Toch hebben ze na verloop van tijd soms speciaal onderhoud nodig.

  Een insert is van plastic en het speelveld is van hout, en hout zal onder temperatuurinvloeden altijd ‘werken’. De overgang tussen hout en insert is daarmee een zwakke schakel. Daarnaast kan door de hitte van de lampjes eronder een insert gaan uitzetten. En hoewel moderne speelvelden zijn voorzien van een stevige laklaag (clearcoat) ter bescherming kan er toch een slijtageplek ontstaan op de insert of aan de randen tussen insert en speelveld. En als die er eenmaal is, wordt het van kwaad tot erger./p>

  Hieronder een voorbeeld van inserts waarbij de schade aan de randen goed te zien is. Als dit niet wordt hersteld, slijt het steeds verder.

   

   

  Vooral de grotere inserts die veel verlicht zijn in een spel hebben hier last van. Het is dan ook een bekende kwaal onder flipperverzamelaars. Sommige kasten staan erom bekend dat ze hier meer last van hebben dan anderen (F14-tomcat, Funhouse, Cricus Voltaire). Het heeft ook te maken met hoe intensief een kast bespeeld is.

  De oplossing kan een nieuwe laklaag zijn of bescherming met mylar (plastic plakfolie) of nieuwe decals. Vooral op het gebied van voorbedrukte decals is er veel te vinden bij flipperwinkels wereldwijd. Een nieuwe decal kan een goede en mooie oplossing zijn voor insertschade. Maar soms moeten de inserts er gewoon helemaal uit… Hoe dat moet wordt hier beschreven.

  Tools: Hamer, Fohn, potlood, houtlijm, klein houten plankje, oude doek.

   

  !!Waarschuwing vooraf! Ken jezelf. Heb je twee linker handen en ben je ongeduldig, begin er dan niet aan. In alle andere gevallen, succes, doe voorzichtig! Lees voor je begint de instructie eerst een keer door, zodat je weet wat de stappen zijn.

  Zorg dat je aan beide kanten van het speelveld de ruimte hebt. Verwijderd zo nodig onderdelen die in de weg zitten.

   

   

  Verwarm met een fohn de insert 1 tot 2 minuten vanaf de achterkant. Een insert is vastgelijmd in het hout, door verwarming wordt de lijm zacht en komt de insert los. De juiste tijd hangt natuurlijk van het vermogen van de fohn en de grote van de insert af.

   

   

  Plaats de onderkant van een potlood in de insert en tik er met een hamer zachtjes tegenaan (ja, de potloodpunt gaat kapot..). Beweeg langs de randen van de insert.

   

   

  Als het goed is komt de insert langzaam los. Verwarm opnieuw als het nog niet lukt. Verwarm zonnodig ook de bovenkant van de insert.

   

   

  Tik de insert er voorzichtig uit en let op dat het speelveld niet beschadigd.

   

   

  Verwijder de lijmresten uit de opening in het speelveld met een kleine schroevendraaier. Het blanke hout geeft een goede basis voor de nieuwe lijmlaag.

   

   

  Maak de insert schoon met wasbenzine en verwijder de lijm. Schuur de zijkanten voorzichtig met 600 grid schuurpapier en maak weer schoon en droog met wasbenzine. Als er een nieuwe decal geplaatst wordt, maak dan ook de bovenkant schoon en verwijder de oude resten van de decal.

   

   

  Doe een dunne laag houtlijm op de zijkanten van de insert aan de onderste rand, waar de insert het hout raakt. Doe ook een dunne laag lijm aan de binnenkant van de insert-opening op het speelveld. !!Doe niet teveel, want dan komt het omhoog bij het plaatsen van de insert. Soorten houtlijm kunnen onderling verschillen in gebruik, lees de aanwijzigen op het etiket.

   

   

  Plaats de insert voorzichtig in het speelveld. Neem nu het houten plankje en leg deze er op. Tik voorzichtig met de hamer tot het plankje vlak op het speelveld ligt. Controleer of de insert goed waterpas aansluit met het speelveld. Haal overtollige lijm die op het speelveld komt voorzichtig weg. Als de insert (hierdoor) scheef komt, moet die er weer uit en opnieuw geplaatst worden.

   


   

  Laat de houtlijm drogen volgens gebruiksaanwijzing, houd veiligheidshalve 24 uur aan. De insert zit nu weer zoals het hoort.

   

   

  Desgewenst kan er plasticfolie (mylar, DC-Fix) overheen geplakt worden. Echt grondig is het om het speelveld te (laten) clearcoaten. Dit is echter een kostbare keuze die niet voor iedere kast de investering waard is.

   

   

  N.B. als er op de insert een nieuwe decal geplaats wordt, kan deze ook op de insert geplakt worden vóór de insert wordt vastgelijmd en geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de insert mét decal waterpas komt met het speelveld.

  Hieronder nog een voorbeeld van reparatie van de clockinserts van de Funhouse.

   insert_repair016 insert_repair017 insert_repair018

   

   

   

   

   

  ©